top of page

Lektiner vad är det? Jag hade ingen aning men efter att ha studerat så blev det många aha! :)

Lektiner är en typ av protein som finns i vissa livsmedel, som till exempel bönor, linser, vete och potatis. Men vad är egentligen fördelarna med att äta lektinfritt eller att begränsa intaget av lektiner?"Författaren Steven R. Gundry är den framgångsrike hjärtkirurgen och forskaren som sadlade om och blev expert på restorativ vård och läkning via kosten snarare än operationer och mediciner. Han vågade ifrågasätta våra nuvarande övertygelser och i sin forskning gå till källan (naturen) för att få svaret på varför dessa sjukdomar och symtom ökar lavinartad. Han såg snabbt goda resultat, både hos sig själv och sina patienter när han upptäckte det han kallar för växtparadoxen."Klicka på boken och beställ ditt eget exemplar av Växtparadoxen, jag lovar att du kommer att få många aha-upplevelser!


En av de största fördelarna med att äta lektinfritt eller att begränsa intaget av lektiner är att det kan minska inflammationer i kroppen. Inflammation är en naturlig reaktion i kroppen som hjälper till att skydda mot infektioner och skador, men när inflammationen blir kronisk kan den leda till en rad hälsoproblem, såsom diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och autoimmuna sjukdomar. Genom att begränsa intaget av lektiner kan man minska inflammationen i kroppen och förbättra hälsan. En annan fördel med att äta lektinfritt eller att begränsa intaget av lektiner är att det kan förbättra matsmältningen och absorptionen av näringsämnen i kroppen. Vissa människor kan ha svårt att bryta ned och absorbera lektiner, vilket kan leda till magbesvär och näringsbrist. Genom att undvika eller begränsa lektinintaget kan man förbättra matsmältningen och ta upp näringsämnen mer effektivt. Sammanfattningsvis kan begränsning av lektiner i kosten minska inflammation i kroppen och förbättra matsmältningen och absorptionen av näringsämnen. Men som med allt annat när det gäller hälsa och kost, är det viktigt att hitta en balanserad och hälsosam livsstil som fungerar för varje individ.


OBS! Det är alltid viktigt att prata med en läkare eller en näringsrådgivare innan man gör stora förändringar i sin kost.


Namaste! :)

45 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page