top of page

Manipulation

Manipulation-Puppet-on-Strings.png

Hur märker man manipulation?

Svar: Det gör du inte.

En som manipulerar väljer den som är lättare att manipulera än en som inte är det, om tillfället erbjuder att välja. Som tex. en bra bilförsäljare ser redan om en kund är "köpvillig" när denne tar första steget innanför dörren brukar det heta. Manipulativa människor är väldigt duktiga på att läsa kroppsspråk, är "offret" känslig för yttre påverkan brukar va den indikationen på att det går att manipulera.

Varför manipulerar en person?

Svar: För att den kan.

Så varför blir nästan bara en del riktigt manipulerade? Det enkla svaret att dom är manipulerbara. Man kan tycka med rätta att manipulativa människor är djävulen själv på jorden och med all rätt, men dom kommer aldrig att försvinna och försöka få dom till att sluta går inte, så vi får helt enkelt leva med dom. Men.... man kan lära sig hantera sin känsloreglering och mönster som manipulativa personer använder. Så låt oss dyka ner i det kaninhål som manipulation är...

Hur väljer dom sina offer?

Ta den cyniske "fuckboyen" tex. Han scannar av rummet och letar efter dom/den där (en eller flera spelar ingen roll utan det gäller att få ett offer på kroken, ser han tre väljer han den som verkar mest manipulerbar, det handlar inte om attraktion eller känslor). Låt oss säga att i detta fall en tjej står i en passage som en dörr där det passera folk ofta, hon är en empatisk och ödmjuk person som ser till andras bästa och flyttar på sig innan någon ens kommit fram och vill passera. Bom! "Locked on target!" Varför undrar man kanske då? Denna typ av personlighet är lättare att styra känslomässigt än en person som är mindre ödmjuk och empatisk. Så det blir troligen lättare att smickra en sådan person, smicker är ju inget som tänks på kognitivt i första skedet utan skall kännas bra helt enkelt. Betyder det att denna personlighet skulle var svagare än andra? Nej absolut inte men mer observant.

Alltså dom ser lätt sina offer på kroppsspråket och är experter på det.

Så hur läggar man märke till att man blir eller blivit manipulerad? Det kan vara nästan omöjligt direkt komma på dom. Man kan ha en magkänsla av något är fel men det väldigt svårt att peka ut exakt vad det är när man är kanske nervös. Vi avslöjar gärna våra svagheter i samtal vilket inte är konstigt då det är naturligt att va ärlig, detta snappar den manipulativa upp för att senare använda emot oss. Vi är som människor inställda att tro på andra och inte direkt anklaga andra för att vara utnyttjande och elaka, utan kan istället klandra oss själva för när vi får en känsla av att något är fel för att vi vill inte döma någon i förväg... detta vet en manipulativ person. Vi kan tom. undra om denna har några personliga problem istället för att se det som en "attack" mot oss för att det är så vårt att förstå att dom verkligen manipulerar. Vi försöker analysera istället för att förstå vad som händer. 

Vill du veta mer studera gärna videorna och/eller läs litteraturen här bredvid.

 

(OBS! Om du tror att du är deprimerad och/eller har självmordstankar kontakta psykakuten eller  www.suicidezero.se)

Böcker jag rekommenderar om manipulation.

Läs mer om böckerna genom att klicka på dom, du kan även beställa på Amazon via länken.

Videos jag rekommenderar om manipulation

bottom of page