top of page

Naricissism

man-5732103_960_720.png

Narcissisten känner sig tomma innerst och är  beroende av omgivningens uppskattning och bekräftelse, och kan bli frustrerade om denna uteblir eller om någon annan får stå i centrum. Narcissister har svårt att sätta sig in i andras känslor på ett genuint sätt. De kan uppträda hjälpsamt och till synes osjälviskt, men med det dolda motivet att vinna uppskattning och få beröm. En narcissist är beroende av "narcissistic supply" alltså ett patologiskt eller överdrivet behov av uppmärksamhet och som inte tar hänsyn till andra människors känslor, åsikter eller preferenser.

Alla som har ett narcissistiskt beteende är dock inte narcissister, att diagnostisera en narcissist kan endast göras kliniskt och är svårt då narcissister inte söker vård vanligtvis helt enkelt för att dom är grandiosa och tycker sig bara bäst och är man bäst behöver man ingen hjälp. Det kan ske i de tillfällen då deras värld totalt rasat samman och dom står utan familj, vänner eller pengar. Dom kan dock inte lära sig känsloempati men kan få hjälp med att ändra sitt beteende för att få det lite lättare i livet.

För var det en uppdelning på 75 - 25% män och kvinnor men idag ligger det närmare 50 - 50% med narcissistiska drag, samt att narcissismen ökat drastiskt de senaste årtionden. Vad detta beror på kan man spekulera i men en del beror troligtvis på sociala medier, och lättvindiga krediter som gjort det mer möjligt att skaffa "narcissistic supply". Narcissism smittar givetvis från generation till genration så detta också är en bidragande faktor.

Vill du veta mer studera gärna videorna och/eller läs litteraturen här bredvid.

 

(OBS! Om du tror att du är deprimerad och/eller har självmordstankar kontakta psykakuten eller  www.suicidezero.se)

Böcker jag rekommenderar om narcissism

Videos om narcissism

bottom of page