top of page

Jevon´s paradox.


Ju mer effektiva vi skall vara desto mer tid spenderar vi. Tror de flesta har hört "effektivisera" på jobbet eller i andra sammanhang, men vad betyder det egentligen? Jo vinsten skall maximeras... punkt! Sparas det något på det? Summan av alla laster är konstant heter det väl, eller snarare exponentiellt?


Folk går över till elbilar och och samtidigt går elpriserna upp och det pratas om km.-skatt då skatteintäkterna sjunker pga. bränsleförbrukningen gå ner. Räntan är låg och det tas högre och högre krediter.


Tror inte det finns en enda politiker som skulle basunera ut att "Konsumtionen måste ner, sluta byt bil vart tredje år, köp färre kläder, gå mindre på krogen, jobba mindre!" Det skulle vara ett politiskt självmord, hög konsumtion betyder mer skatt, mer skatt betyder att politiker har kvar sina jobb. Politiker har en administrativ tjänst och ju effektivare lösningar politiker kommer med ju mer jobb får dom. Dom kommer på en ny lag för att effektivisera något, denna lag måste administreras och övervakas så den efterföljs. Vips så har det effektivt skapats flera administrativa tjänster, fast politiker hävdar ju att detta drar in skatt då de nyanställda betalar skatt dom med precis som Ebberöds Bank tjänar pengar. Hela hemmet effektiviseras med kylskåp som kollar om du äter nyttigt, elmätare som läser av mest effektiva värmen, larm som indikerar om katten tagit med en dejt hem, företag som handlar åt oss, etc. etc. så vi ska få mer fritid och ta det lugnt.... är det någon som får mer fritid eller har det blivit mer tid för arbete istället??


Man kan tycka vad man vill men funkar gör det. Men vad är psykologin bakom detta...? Är vi så medberoende så att vi accepterar att bli effektivare för att visa vår duktighet för oss själva och andra även om det stressar sönder oss i slutändan?


Skön fredag på er och "unna" lite återhämtning i Kickifestisen! :)

10 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page